google.com, pub-3163838852151076, DIRECT, f08c47fec0942fa0 SAKİNE CANSIZ VE ÖMER GÜNEY
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYitik

SAKİNE CANSIZ VE ÖMER GÜNEY


Sara kod Sakine Cansız PKK’nın kurucu kadrolarındandı. Tuncelili cansız daha gençlik yıllarında ailesine rest çekip Öcalan’la tanışmak için Ankara’ya kaçmıştı. Kurucu kadro içindeki tek kadındı.


12 Eylül ihtilalinde tutuklandı ve Diyarbakır Cezaevine konuldu. 91 yılında tahliye olur olmaz soluğu Beka Vadisi’nde aldı. Daha sonra Karayılan tarafından örgütün Almanya sorumlusu yapıldı. Uzun süre Almanya ve Fransa’da faaliyet yürüttü.


Kırmızı bültenle arandığı dönemde Fransa’da gözaltına alındı ancak Türkiye’nin iade talebine rağmen 40 sonra serbest bırakıldı.


Sakine Cansız KNK (Kürt Ulusal Kongresi) Paris temsilcisi iken 9 Ocak 2013’de Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte Ömer Güney tarafından infaz edildi.


Olaydan sonra Karayılan bir açıklama yaparak Ömer Güney’in PKK’lı olmadığını duyurdu.


Peki Ömer Güney kimdi?


Sivas Şarkışlalı Ömer Güney 2003 yılında Almanya’da evlendi. 2011 yılında boşandığında oturum iznini çoktan almıştı.


Ömer Güney, suikastten bir yıl önce Kürt Dernekleri Federasyonu’na bağlı bir derneğe üyelik başvurusunda bulundu. Sonrasında düzenli olarak aidatlarını ödedi ve her üye gibi derneğin faaliyetlerine katıldı.


Ömer Güney’in bu süre zarfında derneğin 329 üyesinin tüm bilgilerini fotoğrafladığı suikast sonrasında telefonunda yapılan incelemede ortaya çıktı.


Ömer Güney’in suikasttan 20 gün önce Türkiye'ye geldiği belirlendi. 18 Aralık 2012'de İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen Güney, aktarmalı uçakla Ankara'ya da gitmişti.


Ömer Güney’in beyninde tümör vardı ve son zamanlarda durumu oldukça kötüydü.


17 Aralık 2016’da tutuklu bulunduğu cezaevinde sırlarıyla birlikte öldü.


Bu olayla ilgili farklı teoriler ortaya atıldı. Önce bir ses kaydı üzerinden Ömer Güney’in MİT’e çalıştığı iddia edildi. Ancak MİT bunu yalanlayarak, suikasti “Çözüm sürecine yönelik bir provakasyon” olarak niteledi.


Bazı gazeteciler suikasti Fransız istihbaratının tertiplediğini yazdılar.


En ilginç teori ise Cemil Bayık tarafından ortaya atıldı. PKK’ya göre suikasti Paralel Devlet yani FETÖ düzenlemişti.


Konu hiçbir zaman netliğe kavuşmadı.


Bana göre ise yukarıdaki fotoğraf bir çeşit imza.


Bu konu nereden geldi aklına derseniz, son zamanlarda sosyal medyada SARA filminden kesitler görüyorum. Sakine Cansız’ı ilahlaştıran bu propaganda filminin fragmanı sabah yine önüme düşünce yazmak istedim.


Dilerim bir gün Ömer Güney’i anlatan bir film de çekilir.

177 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page